Mało znane rośliny owocowe - cześć 1
29 sierpień 2017
0

Planując część użytkową naszego ogrodu warto rozważyć posadzenie mniej znanych roślin owocowych. Jeśli sięgniemy po sprawdzone gatunki, wtedy nasze plony będą nie tylko ciekawostką i powodem do dumy, ale także wzbogacą naszą dietę o wartościowe składniki odżywcze i witaminy. Spośród rzadziej uprawianych roślin owocowych polecamy takie, które nie wymagają wyjątkowych warunków uprawy i łatwo owocują jesienią. Druga połowa sezonu wegetacyjnego jest doskonałym momentem na ich wybór, zakup i posadzenie w ogrodzie. Bez większego wysiłku, nawet niezbyt doświadczony ogrodnik będzie cieszyć się ich owocami! 

Jarzębina

Jarzębina jest dobrze znanym drzewem, które w sierpniu i wrześniu obsypuje się licznymi owocami. Zawierają one znaczne ilości cennych składników: witaminy A i C oraz flawonoidów, ale także garbników i gorzkich związków zmniejszających walory smakowe. Warto posadzić w ogrodzie wyselekcjonowane przez rosyjskich hodowców odmiany o wysokiej zawartości witamin i jednocześnie pozbawione kwasów organicznych, będących źródłem goryczy. Będą one dostarczały owoców zdatnych do przygotowania rozmaitych konfitur, dżemów, soków, kompotów czy nalewek. Ponieważ u osób wrażliwych, surowe owoce jarzębiny mogą wywoływać niestrawność zaleca się wykorzystywanie owoców mrożonych lub suszonych – które tak jak rodzynki mogą spełniać rolę „bakalii”.

Dodatkowo, poszczególne odmiany różnią się kolorem owoców, co może ubarwić nasz ogródek. Do bezproblemowej uprawy na terenie całej Polski polecane są odmiany: „Alaja Krupnaja” lub „Rosina” (owoce czerwone), „Burka” (owoce bordowe), „Granatnaja” (owoce ciemnobordowe, duże), „Rose Glow” (owoce blado różowe).

Warto pamiętać, że jarzębiny nie mają specjalnych wymagań uprawowych, dobrze wyglądają w ogrodach o charakterze naturalnym, swobodnym. Można je także sadzić w kompozycjach z niższymi krzewami i bylinami.

Wielbiciele ciekawostek mogą posadzić w swoich sadach mieszańce międzyrodzajowe, które uzyskano dzięki skomplikowanym krzyżówkom jarzębiny z innymi rodzajami drzew. Nie zawsze mają one wyjątkowe walory smakowe, ale są intrygująca ciekawostką, której owoce można wykorzystać kulinarnie. Owoce zbliżone do jarzębiny mają jarzęboaronia i jarzębonieszpułka, natomiast jarzębogrusza ma owoce przypominające małe, żółte gruszki.

Róża dzika

Na terenie całego kraju występuje kilka gatunków dzikich róż, których owoce mogą być wykorzystywane w naszej kuchni. Najczęściej spotykamy różę pomarszczoną, różę psią, ale w starych ogrodach wypatrzymy bez trudu różę jabłkową lub rdzawą. Zazwyczaj są to silne krzewy, niekiedy pnące, które pięknie kwitną, a na jesieni wytwarzają liczne owoce o charakterystycznej czerwonej barwie. Owoce róży należy zbierać po dojrzeniu, ale przed przymrozkami. Przed wykorzystaniem kulinarnym, należy usunąć z nich nasiona, pozostawiając jedynie miąższ. W zamian za nasz wysiłek otrzymamy fragmenty owoców o dużej zawartości witaminy C, flawonoidów i kwasów organicznych. W zależności od naszych upodobań możemy wykorzystywać je do dżemów, soków, herbatek lub nalewek.