Samodzielny wysiew nasion i produkcja rozsady wcale nie są skomplikowane. Jeśli będziemy pamiętać o kilku prostych zasadach, nasz sukces będzie podwójny: uzyskamy nowe rośliny do ogrodu a także: dużą satysfakcję z samodzielnej pracy. Jeśli uda nam się zachęcić dzieci lub innych członków rodziny, a także sąsiadów czy znajomych do wspólnego rozmnażania roślin – tym lepiej!

Wysiewanie nasion to przyjemność, zabawa i zysk dla ogrodnika!

Co będzie nam potrzebne?

Przygotowując się do wysiewów musisz zgromadzić kilka niezbędnych elementów. Zacznij od kupienia nasion!Pomimo oszołomienia ogromnym wyborem w dużych sklepach ogrodniczych, warto dokonywać spokojnych i racjonalnie przemyślanych decyzji, wybierając kilka ulubionych gatunków.

Przykładowe byliny, które są łatwe do samodzielnego wysiewu z nasion: firletka kwiecista, łubin, krwawnik, malwa, rudbekia.

Po zakupie nasion, przygotuj odpowiedni pojemnik do wysiewu. Mogą to być bardzo profesjonalne mini-szklarenki (ważne, żeby były przewiewne, ale z przykryciem), torfowe niewielkie doniczki, albo pojemniczki z odzysku (rolki po papierze toaletowym lub kubeczki po pomidorach). Naczynia powinny stanąć w dobrze oświetlonym i ciepłym miejscu (rozejrzyj się ile masz miejsca na parapecie, na podłodze przy dużym oknie). Jako podłoże do wysiewu nasion najbezpieczniej jest wykorzystywać sprawdzone gotowe podłoże (wolne od zarodników grzybów chorobotwórczych), które można wymieszać z utrzymującym wilgoć wermikulitem.

Jak wysiać nasiona i nie zmarnować siewek?

Pojemnik do wysiewu wypełnij dobrze zwilżonym podłożem do wysokości ok. ½ cm poniżej górnej krawędzi, następnie stuknij nim tak, żeby podłoże osiadło. Na powierzchni wysiej nasiona możliwie równo, ale w rozproszeniu i przykryj cienką warstwą podłoża. Na koniec – przyciśnij nasiona do podłoża i delikatnie podlej albo postaw na tacce z wodą.

Większość nasion najwydajniej kiełkuje w temperaturze pokojowej. Aby ustabilizować warunki niezbędne do kiełkowania temperaturę i wilgotność, obsiane podłoże trzeba przykryć. Wykorzystaj plastikowe nakrywki pojemników na warzywa lub ciastka, albo duże worki. Pamiętaj: przykrywka nie może dotykać roślin – podeprzyj ją patyczkami!Kiedy roślinki osiągną ok. 2-3 cm, zacznij stopniowo je odkrywać, by wpuścić świeże powietrze. Po tygodniu od wykiełkowania, usuń osłonę, wysusz ją dokładnie i schowaj na przyszły rok. Jeśli siewki stoją na parapecie oświetlonym tylko od strony okna, mogą wyciągnąć się do światła. Postaw im ekran – może to być biała płyta lub srebrna folia.

Kiedy siewki mają co najmniej 3-4 liście, trzeba je przepikować. Aby nie uszkodzić korzeni, najlepiej jest przenieść siewki z bryłką ziemi z pojemnika do większej doniczki, pomagając sobie przy tym łyżką, widelcem, ołówkiem. W tym momencie należy usunąć najsłabsze roślinki, pozostawiając tylko silne egzemplarze.

Przynajmniej tydzień przed przesadzeniem do gruntu, zaczynamy hartowanie siewek, wystawiając je na dwór – w zacienione miejsce na 1-2 godziny i stopniowo wydłużając czas hartowania. Po ok. 10 dniach, można wysadzić rośliny w miejsca docelowe. Najbezpieczniej będzie, jeśli zrobimy to w pochmurny, chłodny dzień, unikając palących promieni słonecznych.

Optymalne terminy wysiewu dla przykładowych roślin
Styczeń (pod osłonami) Luty-marzec (pod osłonami) Kwiecień – do gruntu: Maj – do gruntu
  • Cleome
  • Kobea
  • Groszki
  • Penstemony
  • Trawy ozdobne
  • Początek lutego – pory i selery
  • Większość kwiatów, warzyw i ziół
  • Mak
  • Facelia
  • Słonecznik
  • Brokuły
  • Sałaty i zioła
  • Większość roślin ozdobnych i warzyw

Co zrobić z nadmiarem nasion?

Jeśli pozostaną niewykorzystane nasiona, możesz umieścić je w tych samych torebkach i przechować w lodówce do kolejnego roku. Większość nasion zachowuje zdolność kiełkowania przez kilka sezonów, choć oczywiście, po kilku latach, uzyskamy z nich mniej siewek.